Srbskú centrálnu banku povedie Jorgovanka Tabakovičová

06.08.2012 Celý región

Belehrad 6. augusta (TASR) - Novým guvernérom srbskej centrálnej banky sa stala Jorgovanka Tabakovičová zo Srbskej pokrokovej strany, ktorá je súčasťou vládnej koalície. Rozhodol o tom dnes srbský parlament pomerom hlasov 131 ku 34.

Tabakovičová nahradí vo funkcii Dejana Šoškiča, ktorý odstúpil minulý týždeň kvôli novému zákonu, ktorým poslanci zvýšili kontrolu vlády nad centrálnou bankou. Dnes na protest proti "degradácii" centrálnej banky odstúpil aj jeden zo štyroch viceguvernérov Bojan Markovič. Poslanci svojím rozhodnutím zároveň ignorovali kritiku Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorí poukazovali na zvyšovanie vplyvu vlády v Národnej banke Srbska.

Nová vláda na čele so socialistami chce docieliť, aby banka uvoľnila menovú politiku a podporila tak hospodársky rast. Sľubujú si od toho zníženie nezamestnanosti v krajine, ktorá dosahuje 25 %.

Európska únia a MMF však zákon o centrálnej banke kritizujú, keďže prostredníctvom nového dozorného orgánu, ktorý bude menovať parlament a ktorý bude súčasťou bankovej rady, sa kľúčové menové nástroje v skutočnosti dostanú do rúk vlády. To je podľa Bruselu v rozpore s pravidlami platnými v EÚ, kam chce Srbsko vstúpiť.

Navyše, v dôsledku obrovských ekonomických problémov potrebuje Belehrad čo najskôr začať rozhovory s MMF o obnovení finančnej pomoci. Fond totiž vo februári pozastavil vyplatenie prvej tranže úveru Srbsku v celkovom objeme 1,1 miliardy eur kvôli príliš vysokým výdavkom zo strany predchádzajúcej vlády. MMF však varoval, že zákon o centrálnej banke by mohol mať negatívny vplyv na rokovania o finančnej pomoci.

Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
 

Vyberte región